Metody zarz膮dzania zaopatrzeniem

Funkcja koszt贸w

Funkcja ta jest podstaw膮 klasycznej formu艂y Wilsona wyznaczania ekonomicznej wielko艣ci zam贸wienia EOQ (Economic Order Quantity). Wyznaczenie tej wielko艣ci polega na minimalizacji funkcji koszt贸w.

gdzie:

    • D - popyt na dany okres
    • S - ustalony koszt zam贸wienia
    • H - koszt utrzymania zapasu przypadaj膮cy na jednostk臋, zazwyczaj jest to pewien procent ceny jednostki

Poziom bezpiecze艅stwa (MIN)

Jest to warto艣膰 (by膰 mo偶e zmienna w czasie), kt贸rej wyznaczenie pozwala uchroni膰 przedsi臋biorstwo przed ewentualnymi kosztami braku zapasu. Mimo i偶 s膮 to jedynie koszty potencjalne, stanowi膮 bardzo wa偶n膮 kwesti臋, gdy偶 wi膮偶膮 si臋 r贸wnie偶 ze spadkiem poziomu obs艂ugi klienta i stawiaj膮 firm臋 w z艂ym 艣wietle.

Wielko艣膰 poziomu MIN zale偶y od wielko艣ci ryzyka niezaspokojenia potrzeb klient贸w, kt贸re z g贸ry ustalamy na podstawie strategii firmy. Najcz臋艣ciej przyjmuje si臋 ryzyko na poziomie 5% tzn. mamy 95% szansy, 偶e od momentu z艂o偶enia zam贸wienia do otrzymania dostawy nie zabraknie nam towaru.

Do wyznaczenia poziomu bezpiecze艅stwa u偶ywamy prognoz oraz g贸rnej granicy obszaru ufno艣ci dla przysz艂ego popytu 鈥 a to dlatego, gdy偶 chc膮c zapewni膰 sobie a偶 95% szansy, 偶e nie zabraknie nam towaru, musimy za艂o偶y膰 pesymistyczny scenariusz dla popytu 鈥 innymi s艂owy, 偶e b臋dzie on najwi臋kszy spo艣r贸d wszystkich potencjalnych popyt贸w mieszcz膮cych si臋 w obszarze ufno艣ci.

Metody zamawiania

Najcz臋艣ciej stosowane metody zamawiania to:

    • Metoda SQ - liczymy ekonomiczn膮 wielko艣膰 zam贸wienia oraz poziom bezpiecze艅stwa MIN, kt贸ry ma zapewni膰 odpowiedni poziom obs艂ugi klienta na czas dostawy. Po przekroczeniu poziomu MIN zamawiamy wielko艣膰 Q.
    • Metoda ST - obliczamy optymalny cykl zamawiania T oraz wyznaczamy poziom MAX. Zamawiamy po up艂ywie okresu T wielko艣膰, kt贸ra jest r贸偶nic膮 mi臋dzy stanem MAX i aktualnym stanem magazynowym.
    • Metoda SS - wyznaczamy poziom MIN i MAX podobnie jak w poprzednich metodach. Po przekroczeniu poziomu MIN, zamawiamy wielko艣膰, kt贸ra jest r贸偶nic膮 mi臋dzy stanem MAX i aktualnym stanem magazynowym.